Sunday, 21 June 2015 17:26

Οι εκβιασμοί και οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν

 

Του Αλέκου Καλύβη*

 
Η κατάσταση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι δανειστές κάνουν μια τελευταία επίδειξη ισχύος προβαίνοντας σε ακραίες ενέργειες που δείχνουν ότι είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε διεκδικούν μια συμφωνία ταπεινωτική για την κυβέρνηση. Είναι ολοφάνερη η πολιτική σκοπιμότητα των ισχυρών την Ευρώπης να γονατίσουν τη νέα κυβέρνηση, να καταδείξουν έτσι ότι δεν χωρά, άλλη φωνή στην Ευρώπη που να αμφισβητεί τον σημερινό νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Λίγο έως πολύ μας λένε ότι δεν χρειάζονται η δημοκρατία και οι εκλογές στην Ευρώπη.

Οι δανειστές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την κοινωνική έρημο, τα δραματικά ποσοστά ανεργίας, τον αποδεκατισμό μισθών και συντάξεων, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και θέλουν πάνω στο σώμα μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας να ασελγήσουν για μια ακόμη φορά. Ξεχνούν σκόπιμα την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων και εκβιάζουν για την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών.

Δεν παίρνουν καθόλου υπόψη την κοστολόγηση των διοικητικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ δεν συνυπολογίζουν ούτε τις εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τους αριθμούς τους αξιολογούν κατά το δοκούν. Μονά - ζυγά δικά τους. Ζητούν 2% του ΑΕΠ σε αύξηση του ΦΠΑ και σε μειώσεις συντάξεων. Όμως σε μια κοινωνία καθημαγμένη από τους φόρους δεν μπορείς να απαιτείς την προσθήκη νέων έμμεσων φόρων ύψους 1, 8 δισ. ευρώ στα λαϊκά στρώματα, διότι το μόνο που θα πετύχεις είναι νέα ύφεση και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το βασικό θέμα είναι να πετύχεις μεγαλύτερη εισπραξιμότητα από αυτούς που φοροκλέπτουν 8-9 δισ. τον χρόνο.

Δεν μπορείς επίσης να ζητάς 1, 8 δισ. ευρώ περικοπές σε ένα ήδη αποδυναμωμένο ασφαλιστικό σύστημα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μια τριπλή ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα. Από την μια μεριά του μείωναν τους πόρους με τη θεόρατη ανεργία, με τη εξαφάνιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με τη διευρυμένη εισφοροδιαφυγή, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, με τη δραματική μείωση των μισθών. Από την άλλη μεριά έσπρωξαν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με τις αντιασφαλιστικές τους παρεμβάσεις την τελευταία πενταετία να βγουν πρόωρα, λόγω φόβου, σε σύνταξη. Ταυτόχρονα σακάτεψαν στην κυριολεξία τις συντάξεις.

Παρά τις μεγάλες επεμβάσεις που έγιναν, όμως, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει προβληματικό από οικονομική και κοινωνική άποψη. Η επιμονή των δανειστών σε μειώσεις των συντάξεων είναι ό,τι χειρότερο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για την ίδια την οικονομία διότι θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Όσο και αν ηχεί παράδοξα, η λύση για το ασφαλιστικό είναι εξωασφαλιστική. Η ανάπτυξη, η αύξηση της εργασίας και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι αυτά που κυρίως θα ενισχύσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τις τελευταίες μέρες ενεργοποιήθηκε ενας μηχανισμός παραπληροφόρησης και προβοκάτσιας με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού στον ελληνικό λαό και μια κατάσταση ασφυξίας στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να συνθηκολογήσει με ταπεινωτικούς όρους.

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι είμαστε έτοιμοι να πούμε ναι σε μια έντιμη συμφωνία αλλά και ένα μεγάλο όχι σε μια κακή συμφωνία, τότε πύκνωσαν δραματικά τα καταιγιστικά σχόλια στον διεθνή και ελληνικό Τύπο, οι δηλώσεις των διαφόρων παραγόντων του ευρωπαϊκού κατεστημένου και του μνημονιακού πολυπλόκαμου συστήματος στη χώρα μας. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι όλοι αυτοί, στο όνομα της επιτυχίας του στόχου τους, δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν στα υποχθόνια σχέδιά τους έναν λαό πανικοβλημένο για την τύχη των λιγοστών χρημάτων του στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση σε αυτή την τελευταία, όπως όλα δείχνουν, φάση της διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να παρασυρθεί από την αλυσίδα αυτή των εκβιασμών. Η στάση των δανειστών εκτός από την άσκηση διαπραγματευτικής πίεσης, υποκρύπτει ταυτόχρονα και τον φόβο τους για μια ανεξέλεγκτη κρίση που θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Συνεπώς μην υποτιμούμε τα όπλα που, εκτός από τον ισχυρό, έχει και ο αδύναμος στη διάθεσή του.

Το βασικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα της λύσης και η προοπτική που θα ανοίξει μια νέα συμφωνία.

Μια συμφωνία που θα επιβάλει μόνο νέα δημοσιονομικά μέτρα, με μια απλή παράταση της δανειακής σύμβασης, θα πλήξει και το πολιτικό κύρος της κυβέρνησης, ενώ θα αναπαραγάγει την ύφεση και την παρακμή. Η μείωση του χρέους, η αναπτυξιακή χρηματοδότηση, η προστασία μισθών και συντάξεων, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και του κατώτερου μισθού πρέπει να είναι μέσα στη συμφωνία ή να μην εμποδίζεται η εφαρμογή τους από αυτήν. Αυτό αποφάσισε, άλλωστε, και η πρόσφατη κεντρική επιτροπή.

Η συμφωνία πρέπει να αφήνει ανοικτό δρόμο ώστε, στη διάρκεια της τετραετίας, να μπορεί να εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών.

Με λίγα λόγια η συμφωνία δεν πρέπει να είναι απλώς πολιτικά διαχειρίσιμη, αλλά να δίνει προοπτική με πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Να μην κλείνει την πόρτα στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση η ρήξη με τους δανειστές με σύμμαχο τον λαό είναι αναπόφευκτη.

*Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Additional Info

 • Συγγραφέας: http://

Related items

 • Υπόγραψε ρε... τι σου ζητάνε;

  Του Βασίλη Πάικου Δηλαδή τι θέλουν; Θα προτιμούσαν να υπογράψει ό,τι νάναι ο Τσίπρας, μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση, η όποια λύση; Εντάξει,…
 • Oι δανειστές και τα αυτονόητα!...

  Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη* Στο «τραπέζι» ασφαλώς των συζητήσεων που τίθεται το ζήτημα το ελληνικού χρέους, είναι πρόδηλο ότι δεν γίνονται αναφορές για την απόκρημνη…
 • Η ρήξη διαρκεί πολύ

  Του Δημήτρη Γιατζόγλου Eμείς προς το παρόν ανοίγουμε ακούραστα τα εσωκομματικά μέτωπα, αλλά δεν ανοίγουμε τα πολιτικά και ιδεολογικά μέτωπα μέσα στην κοινωνία, που θεάται…
 • Μπορεί το δημόσιο χρέος τελικά να μην πληρωθεί;

  Του Νίκου Τζανέτου Εν αναμονή της ανακοίνωσης των πρώτων εκτιμήσεων της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Αλήθειας για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους,…
 •