Οικονομία

Οικονομία

14 June 2015

Μπορεί το δημόσιο χρέος τελικά να μην πληρωθεί;

Του Νίκου Τζανέτου

 

 Εν αναμονή της ανακοίνωσης των πρώτων εκτιμήσεων της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Αλήθειας για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Βουλής, αξίζει να σκεφτούμε, παράλληλα, εάν η χώρα δικαιούται ή / και υποχρεούται να προβεί στη μη πληρωμή ή στην αναστολή πληρωμής, μέρους ή συνόλου, του χρέους της έναντι των διεθνών πιστωτών της.

12 June 2015

Ξέρει η Αριστερά από επενδύσεις;

Του Ζαχαρία Λουδάρου

 

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να συγκεντρώνονται πάνω στη διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, είναι ωστόσο ενθαρρυντικό το γεγονός πως υπάρχει και μια «δεύτερη γραμμή» κυβερνητικών στελεχών που χαρτογραφούν ευκαιρίες και δυνατότητες αναπτυξιακής επανεκκίνησης σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

30 May 2015

Ο τρίτος δρόμος του φυσικού αερίου

Του Στάθη Λουκά


Η κρίση στην Ουκρανία φέρνει στην επιφάνεια τις ατέλειες, τις ελλείψεις και τις ασυμμετρίες των διαφόρων συνιστωσών του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε. και πολύ περισσότερο εκείνη που σχετίζεται με την προμήθεια και μεταφορά του Φυσικού Αερίου (Φ.Α.).

14 May 2015

Αριστερά, τεχνοκρατία και ανάπτυξη

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

 

Είναι ιδιαίτερα βαρυσήμαντη, όχι μόνο για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας η πρόσφατη ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είχε αρχικά την άποψη ότι το θέμα είναι πολιτικό με συνέπεια οι τεχνικές διαστάσεις της διαπραγμάτευσης να υποτιμηθούν, στάση που «αποδείχθηκε λάθος»,  καθώς η τεχνοκρατική προσέγγιση αποτελεί μέρος της πολιτικής λύσης…

10 May 2015

Έρευνα της ΑΤΤΑC: Τα κατά συνθήκην ψεύδη για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Μια ομάδα γάλλων οικονομολόγων που συνεργάζονται με την Attac, παίρνοντας αφορμή από τα μεθοδικά ψέματα που διαχέουν παντού τα συστημικά μίντια, δημοσίευσε ένα εκλαϊκευτικό κείμενο αναίρεσης των επίσημων ισχυρισμών για το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μια εργασία πολύ χρήσιμη για όσους αντιπαλεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πολιτική της λιτότητας και της διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

29 April 2015

Επικίνδυνη εμμονή Σαμαρά

Παιχνίδι με την θεωρία της αριστερής παρένθεσης από τον Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού λαικού κόμματος στο Στρασβούργο. Έκανε λόγο για …προσωρινές ανατροπές στις κοινές μας αποφάσεις και εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τους εταίρους του να μην αφήσουν την Ελληνική κυβέρνηση να ξηλώσει το δικό του έργο.

29 April 2015

Παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

Με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται παράταση για την ρύθμιση 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

18 April 2015

«Να τερματιστεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας», το μήνυμα Κρούγκμαν πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Π. Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο νομπελίστας οικονομολόγος επανέλαβε την ανάγκη να τερματιστεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες.

10 April 2015

Ο Π. Νικολούδης αποκαλύπτει το τζακ ποτ...στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

"Έστειλα 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια, από τις οποίες το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει 3 δισ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε αναμονή άλλες 24.000. Πρόκειται για τζακ-ποτ", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βελγική εφημερίδα Libre Belgique. Όπως πρόσθεσε, "δεν πίστευε και ο ίδιος ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν".

Page 1 of 4